Kermis of Volksfeest?

Wat vieren wij eigenlijk op de 2e woensdag in september? Iedereen heeft het over de Hummelse kermis, maar is het nu kermis of is het een volksfeest?

Aangezien ik dit ook niet precies weet, heb ik allereerst het woordenboek er maar op na geslagen en in Kramers groot woordenboek staat:

  • Kermis = volksfeest met vermakelijkheden.
  • Volksfeest = door het gehele volk gevierd feest.

Dat helpt me ook niet verder, want het is een door het gehele volk gevierd volksfeest met vermakelijkheden.

We weten dat het van oorsprong een oogstfeest is en we mogen ons gelukkig prijzen dat de traditionele opzet bewaard is gebleven. Dat is niet alleen te danken aan de bestuurders van Kindercommissie, Ruiters en Schutters, maar zeker ook aan de inwoners van Hummelo. Zij zijn het die elk jaar weer de kermis tot een waar feest maken. Zo tegen begin juni worden de eerste tekenen van de naderende kermis zichtbaar. De advertenties voor dit programmaboekje worden opgehaald, stukjes worden geschreven en er zijn al weer mensen bezig met de voorbereiding van de fietstocht. Ook merk je dat mensen druk bezig zijn met het uitwerken van ideeën voor bijvoorbeeld de kermiswagen of iets anders voor de optocht.

Wij als Kindercommissie waarderen uw inspanningen zeer en we hebben dan ook het budget van de prijzenpot voor de optocht voor het komend jaar verhoogd. We zijn ons ervan bewust dat een gewonnen prijs in geen enkele verhouding staat tot de geleverde inspanning, maar we willen hiermee toch onze waardering laten blijken. Want zonder deelnemers heb je geen optocht en zonder optocht geen echte kermis of echt volksfeest.

Ik wens u allen met de kermis een heel fijn volksfeest toe.


Namens de Kindercommissie,
Henk Maalderink, voorzitter