Het oogstkermisfeest.

Dat de Hummelse kermis al lang grote bekendheid geniet, ook buiten onze gemeentegrenzen, bleek me afgelopen zomer weer eens. Ik kreeg toen een boekje onder ogen van oktober 1926, waarin de film "Neerland's volksleven in den oogst-tijd" werd beschreven. In deze film heeft men een overzicht gemaakt van de vele gebruiken, zeden en gewoonten, vermaken en feestelijkheden, die rechtstreeks of zijdelings in verband staan met het inhalen van de oogst in diverse plaatsen in Nederland.

In het gedeelte over Hummelo beschrijft men eerst hoe de "oogsters" bezig zijn op het korenrijke akkerland van Hummelo en hoe de "manskereis" ijverig het koren op de wagens vleien. Later heeft men het over "de kale stoppellanden, die verkondigen dat de rogge binnen is en het ruige veld weer wacht op den ploeger en den nieuwen uitzaai van het winterkoren. Maar voor de werkzaamheden van het nieuwe arbeidsjaar ingezet worden, viert er het Saksische volk van Hummelo zijn jaarlijkse kermis op de tweede woensdag van september".

Zowel het ringrijden door de "peerdenschutterie", als het schieten naar den vogel door de "schutterij te voet" worden behandeld. Aangenomen wordt dat zowel de schutterij te paard als te voet, hun oorsprong te zoeken hebben in de onmiddellijke nabijheid van de aloude Meiboom. Deze is terug te kennen in de verschijning als oogstboom, in de met bloemen en groen loof versierde "kermispaaltjes". Deze staan op diverse plaatsen in het dorp en worden door de "bielemannen" al springend en dansend omgekapt. De optocht door het dorp houdt verband met een "dankgang" voor de oogst, al zijn er de religieuze elementen aan ontnomen door de vervlakking der tijden.

U ziet dat, ondanks dat er de afgelopen 72 jaar veel is veranderd, er ook veel bewaard is gebleven. Dit maakt onze kermis tot een waar volksfeest, een feest van herkenning. Daarom komen op deze dagen oud Hummeloƫrs, jong en oud, terug om samen feest te vieren.

Ik wens u allen een heel fijn feest toe.


Namens de Kindercommissie,
Henk Maalderink, voorzitter