"Hoe oud is de Hummelose kermis eigenlijk ?"

Deze vraag kwam bij me op, toen ik hoorde dat een bevriende vereniging haar honderdste verjaardag vierde. We weten dat onze kermisviering gegrond is op het oogstfeest uit de middeleeuwen. Deze traditie heeft, zij het in steeds aangepaste vorm, eeuwen stand gehouden.
Al generaties lang wordt de tweede woensdag in september met de dinsdag ervoor dit feest op gepaste wijze gevierd. (Later is de zondagmiddag erbij gekomen). Oud Hummeloƫrs, jong en oud, nemen hiervoor speciaal vrijaf en komen naar hier om, samen met familieleden, vrienden en bekenden, aan dit feest deel te nemen.

Hoewel een aantal zaken traditioneel vast liggen, blijft er veel over wat georganiseerd moet worden. Eind juni bespeur je dan ook al weer diverse aktiviteiten, die erop duiden dat de kermis in aantocht is. Bestuursleden van de Ruiters, de Schutters, de Eendracht en de leden van de Kindercommissie zijn alweer druk doende met de voorbereidingen.
Te denken valt aan de organisatie rondom de paarden, het werken aan de act van de bielemannen, dit programmaboekje, de fietstocht, het bedenken en uitwerken van de spelletjes enz. Maar ook buurten en straten zijn alweer bezig met de voorbereidingen van de bouw van de kermiswagen.
Er wordt gedacht, overlegd, getimmerd, geschilderd, genaaid en gesleuteld. Onverwachte talenten worden zichtbaar en zo werken we met z'n allen naar de kermis toe.

Hieruit blijkt dat de invloed van de kermis verder reikt dan de kermisdagen alleen. Het is een sociaal gebeuren waaraan veel mensen plezier beleven en waarvan het hoogtepunt wordt bereikt op de eigenlijke kermisdagen.

De "Hummelse" kermis is zo oud als ze zich voelt. Gezien het enthousiasme van alle betrokkenen voelen we ons nog "piep" en hopen en verwachten we nog eeuwen dit feest te vieren. Te beginnen met dit jaar.

Ik wens u allen een hele fijne kermis toe.


Namens de Kindercommissie,
Henk Maalderink, voorzitter