In 1991 nam de kindercommissie het initiatief om het. programma voor de volksfeesten te Hummelo een beetje dikker te maken.
Mij werd toen voor de eerste keer gevraagd een bijdrage te leveren. En dit werd herhaald in de jaren daarna. Ik heb mij daar bepaald tot het oogstfeest, op woensdag, en summier tot onderdelen van de optocht.
Aan het onderdeel van de optocht, dat voorop loopt, kom ik nu als laatste toe. De muziek. De Eendracht met tambourkorps, zonder wie het oogstfeest ondenkbaar is, voor ons. En zoals onze burgemeester al eens aanhaalde: "als alles met löp, hew optocht".

Uit geschiedschrijving, waaruit ik al eens putte, blijkt, dat men vroeger echter de muzikale verzorging van de feestmars en de vaandelwals overliet aan muzikanten uit de danstenten. Weliswaar deden die hun best en werd er uit alle macht geblazen "maar de muziek klonk meer ijl in de omgeving van het onvergelijkelijk schone Enghuizense bomen-dorado, dat vroeg om een krachtiger bezetting".

Of dat de reden is geweest voor de oprichting van een muziekvereniging weet ik niet, maar kort na bovengenoemd relaas, werd in 1927 op 7 november de Eendracht opgericht, waarvan, om de band tussen landgoed en de muziek te illustreren, de jachtopziener van Enghuizen mede aan de wieg stond.

Gaame wens ik ons allen toe, dat de Eendracht nog tot in lengte van jaren "met löp ".


A.R.E.L. Graaf Van Rechteren Limpurg.