Geke Rexwinkel toont haar kunsten op de dogcar (Foto: Peter Hagenaars)

Door onze verslaggever
HUMMELO - De 21ste eeuw of niet, Hummelo houdt deze week haar tradities uit vervlogen tijden met verve in ere. Al vanaf afgelopen zondag wordt de jaarlijkse kermis weer omlijst met activiteiten als vogelschieten, een scholierenzeskamp en diverse volksspelen.

Gistermiddag liep bovendien, onder een stralende nazomerzon, bijna de complete bevolking uit voor de optocht door de straten van Hummelo.

Een groot aantal groepen en individuen zorgden, lopend of op een kar, voor een heuse carnavalsstemming, zij het dat de confetti ontbrak. Aan min of meer grappige teksten was daarentegen geen gebrek. Zo viel op een vissersboot vol jongelui te lezen; 'Ik maak alle meisjes dik met mijn kapitein Iglo visstick.'

Veel succes had in elk geval een kar waarop de kunstenaar Anton Heyboer verwend werd door een viertal vrouwen. Wie interesse had kon zelfs een echte Heyboer kopen bij de kar voor de spotprijs, van vijftien gulden. Een aantal als wespen verklede heren liet zich wel erg kennen met de provocerende tekst 'Wij steken alleen waar een gat inzit'.

Beduidend vromer uitte een zich als dominee verkleede Hummeloƫr. Met de verklarende tekst, 2000 Geloven gaat verder, trok hij een prachtige, tot een miniatuurkerk verbouwde bolderkar, inclusief koorknapen.

Tot de wat spectaculairder onderdelen hoorden gistermiddag weer het gebruikelijke ringsteken per tractor en het dogcarrijden voor dames op het terrein van Graaf van Rechteren Limpurg. Wel duurde,het een tijdje voordat de dames genoeg moed verzameld hadden om de dogcar te bestijgen. Een van de toeschouwers weigerde zelfs ondanks herhaalde verzoeken van de mannelijke dorpsbewoners het rijtuig te beklimmen. "Ik ben zwanger en dat gehobbel kan ik nou niet hebben", zo verklaarde ze haar weigering. Uiteindelijk namen toch nog heel wat vrouwen aan het ringsteken deel.

Vandaag, op de laatste van de vier kermisdagen is er al om 7.00 uur reveille en gaat het om 8.30 uur met de muziekvereniging De Eendracht in optocht naar het rentmeestershuis. Daar wordt het vaandel geslagen voor de familie Van Rechteren Limpurg en worden de ballonnen opgelaten.

Vervolgens gaat het weer in optocht door het dorp met schutters, ruiters en bielemannen.

Vanaf 9.30 uur is er een verrassingsprogramma voor peuters en een opdrachtentocht voor de oudere basisschooljeugd.

Vanaf 12.00 uur gaan de volksspelen weer verder met onder meer het ringsteken te paard waaraan behalve mannen ook moedige vrouwen deel mogen nemen. Tot slot van de kermisfeesten zal Graaf Van Rechteren Limpurg om 14:30 uur de prijzen uitreiken in het tuinhuis.