Door MARLOES LEIJZER
Een bontgekleurde vogel hangt eenzaam in de kogelvanger. Wanneer hij valt, kent de Achterhoek een schutterskoning van de grootste gemeente.
"Het is een groot onderonsje. Veel mensen kennen elkaar wel uit het dagelijks leven. Maar als vereniging zijnde zien we elkaar eigenlijk nooit", vertelt commandant John Rondeel van schuttersgilde Sint Jan uit Keijenborg.

Het gilde hield gisteren in het kader van het 150-jarig jubileum koningschieten voor alle schutterskoningen uit de nieuw te vormen gemeente Bronckhorst uit Hummelo & Keppel, Zelhem, Vorden, Hengelo en Steenderen. Van de 33 plaatsjes en buurtschappen in de toekomstige monstergemeente vaardigden 29 hun majesteiten af. "Het is een uniek initiatief op het gebied van koningschieten. Ik geloof dat het met bridgen en voetballen al wel eerder is gebeurd", denkt Rondeel. "Elke buurtschap viert z'n eigen feestje. Dat willen we niet laten overschaduwen door de monstergemeente wat betreft wetten voor organisatie en milieu. We willen elkaar ontmoeten en een klankbord zijn."

Traditioneel opent de kringkoning van de Achterhoek, Jarno Hofstede van St. Jan het evenement. Daarna mogen de burgemeester van Steenderen Appeldoorn en ook pastoor Jacobs een schot wagen.

Het schieten tijdens dit ingelaste schuttersfeest is niet weggelegd voor de gewone man. Enigszins elitair, zoals lid A van het reglement al zegt: deelname is slechts geoorloofd voor de huidige schutterskoningen van alle verenigingen en buurtschappen die jaarlijks het traditionele vogelschieten houden binnnen de gemeente Bronckhorst i.o. "Ja, het is alleen voor de majesteiten", grapt Rondeel.

Ondertussen is de kop al gesneuveld. De eer komt toe aan Jan Steenblik, koning van Bekveld. De rechtervleugel is voor Jan Kappert van buurtvereniging Oosterwijk en de staart wordt toegeëigend door Willem Oldenhave van oranjevereniging Vorden. Koning Wim Beunk van Wolfersfeen nam de linkervleugel voor zijn rekening.

Schutterij Hummelo wordt koninklijk vertegenwoordigd door Chuck van de Vlasakker. In groen schuttershemd met sjerp en met twee secondanten strak in het pak naast zich, valt hij op, tussen de andere koningen in vrijetijdskleding met alleen een sjerp. Hij is erg te spreken over de middag. "Dit is het begin van een mooie traditie denk ik. Een lovenswaardig initiatief!" De bedoeling is om vaker een gemeentelijk koningschieten te houden. "Misschien jaarlijks of één keer in de drie of vijf jaar", verklapt de commandant van het gilde. "Het is een succes." En dan, na ruim een half uur, is het moment daar. Een schot kraakt, de vogel wankelt... en tuimelt naar beneden. Het publiek juicht. Rob Besselink van de organiserende vereniging St. Jan mag zich voorlopig Koning van Bronckhorst noemen.